Dagschoot valt niet in sluitplaat – 5 oorzaken 1 oplossing

Dagschoot valt niet in sluitplaat

Wanneer de deur niet in het dagschoot blijft hangen, kan de deur worden geopend zonder de klink te gebruiken. Dit kan de volgende oorzaken hebben:

  • de dagschoot vast zit of iets blijft steken
  • de dagschoot veert niet meer voldoende terug
  • de dagschoot steekt te ver uit
  • de dagschoot is kapot en/of afgebroken
  • opnieuw afstellen van de dagschoot is nodig

In elk van deze gevallen is er een oorzaak waardoor de dagschoot niet meer in de sluitplaat (ook wel slotplaat genoemd) valt en de deur dus niet niet meer goed dicht gaat. Na het vaststellen van de juiste oorzaak kunnen we zorgen dat de dagschoot weer goed achter de sluitlijst valt, waardoor uw deur weer goed sluit.

Ook kan het zijn dat de dagschoot boven of onder het dagschootgat op de sluitplaat komt. In dat geval is de deur iets gezakt en in de meeste gevallen moeten dan de scharnieren worden bijgesteld. Dit laatste kan mits u geen versleten scharnierpennen heeft, waardoor de deur is gaan uitzakken.

Het probleem dat de deur niet goed sluit kan zowel bij de binnendeur als de buitendeur voorkomen. Vaak loont het dagschoot afstellen wanneer deze bijvoorbeeld te ver uit steekt, of de dagschoot niet meer terug veert. Vandaag vertellen we u hoe met wat klein onderhoud nog jaren plezier kunt hebben van uw meerpuntssluiting.

Stap 1

Draai de schroeven los in het kozijngedeelte. U gebruikt hiervoor een sterschroevendraaier. Hierdoor komt de dagschoot los te zitten, waarna u deze heel exact af kunt stellen.

Stap 2 

Trek de lip van de dagschoot vervolgens iets naar buiten. Wanneer de gewenste afstelling is bereikt, draait u daarna de schroeven weer voorzichtig vast zonder dat de dagschoot verschuift.

Stap 3

Doe de deur dicht en controleer of deze nu goed in het slot valt. Draai indien gewenst de afstelling van de dagschoot nog iets bij totdat het gewenste sluitresultaat is bereikt.

Wilt u meer weten over hoe een meerpuntssluiting exact werkt, kijk dan op deze pagina.

By | 2017-11-22T17:01:23+00:00 november 22nd, 2017|Uncategorized|Reacties uitgeschakeld voor Dagschoot valt niet in sluitplaat – 5 oorzaken 1 oplossing